Hill crest home maximises city views and natural light while still maintaining privacy for its owners

The L-shaped design of this family home ensures its indoor and outdoor living areas are private from the surrounding area despite the site being quite open and exposed

Story by: Paul Taylor Photography by: Adam Letch
Designed by architects ARRCC, this new hilltop home architecture, building, elevation, estate, facade, home, house, property, real estate, residential area, sky, black, teal
Designed by architects ARRCC, this new hilltop home provides the owners with privacy from the street side while opening up to expansive city views on the other side. The three levels are defined by their cladding materials black aluminium on the basement level, natural stone for the level containing living areas, and shuttered concrete on the upper bedroom level seen at the back of this image. A sunken outdoor seating area and firepit cantilevers out the front of the house.

While building a home on the crest of a hill gives the opportunity to make the most of the surrounding views, there can also be potential disadvantages such as the lack of privacy that may result from being in such a prominent position.

Addressing that concern was a key factor that architects ARRCC needed to consider when designing the home featured here, along with the challenges presented by the extremely steep site.

Interior architect Michele Rhoda says the site's northerly orientation meant the whole house could maximise sunlight and the expansive city views.

"But the owners are very private people so the design had to allow them to open up the house and live outdoors without people being able to see them from the street side," she says.

The solution was to lay out the house in an L-shape, with cantilevered concrete elements to give it strong sculptural form. Tucked in between the arms of the L, an organically shaped pool creates a strong contrast to the home's two rigid wings.

On the street side, the house presents a deliberately blank facade, concealing the indoor and outdoor living areas from public view.


Stairs from the entrance lobby lead to this architecture, house, interior design, gray, black
Stairs from the entrance lobby lead to this homes L-shaped living and entertainment level. The shorter arm of the L seen to the left here contains the bar and a living area. The material palette here includes concrete and stone also used on the exterior, combined with natural granite tiles and dark oak for joinery and wall cladding. A double-volume matt black steel and bronze structure screens the staircase.

"At the same time we dropped the garage level by two metres, which reduced the steepness of the driveway, so as to allow easier access for the owners' sports cars," says Rhoda.

"The garage doors are made of dark aluminium and this same material is used to clad the whole wall at this level, so the doors effectively disappear from sight."

The steepness of the site also allowed the architects to split the house into three floors the basement garage level, the living areas and the bedroom wing, which forms the top floor on the long arm of the L.

The entrance cube and bedroom level are constructed of raw shuttered concrete, which is softened by the use of a natural stone cladding for the wall between them that shields the living areas.

A white, geometrically shaped screen installed on the upper level adds patterned textures to the exterior. Like much of the design of the house, this screen was inspired by Japanese architecture and culture incorporating transparency and using materials in unusual ways.

"Although this is a screening device for the bedrooms, it still allows natural light in and access to the views. And while it's made of heavy, solid steel, it looks quite flimsy, like origami," says Rhoda.

This sunken seating area, complete with firepit, allows apartment, architecture, estate, home, house, interior design, living room, property, real estate, sky, gray, black
This sunken seating area, complete with firepit, allows the owners to enjoy sheltered outdoor living and expansive views, without compromising privacy. The same flooring has been used in the outdoor spaces and the homes interiors, accentuating the indoor-outdoor flow.

The use of shuttered concrete continues on the interiors for the ceilings, while natural granite tile is used for flooring throughout the house.

"We've kept the colour palette neutral and monotone, so the interiors are quite masculine. But there are some contrasts such as white walls and the use of dark stained oak for joinery, wall cladding and the kitchen and bar cabinetry."

The concept of transparency applies to all the living spaces, which are essentially glass boxes that can be fully opened up.

The main living wing containing the kitchen, dining and living spaces has five full-height sliding glass doors on both sides.

"We used the biggest door panels we could find, and these can pocket right out of sight into the thick walls on either side of the kitchen. The beauty of this site is that from inside it opens up to a nature reserve at the back and the city views at the front."

On the upper floor are three double bedrooms, as well as the master bedroom all enjoying city and mountain views. The double bedrooms each feature an ensuite bathroom within a glass box, while the master bathroom has an open plan layout with a freestanding bath and a large, glass encased shower overlooking the city.

May 24, 2017

Credit list

Architect
ARRCC Mark Rielly, Michele Rhoda,
Cladding
Elem Stone
Flooring
Granite from WOMAG
Windows and doors
Timber doors Joos Joiners; Front Door Bad Machine
Paint
Midas
Heating
Underfloor heating by Red Label
Control systems
IDk Solutions
Pool
All Round Pools
Kitchen design
Bulthaup
Splashback
Bulthaup laminate
Oven, cooktop, microwave, dishwasher
Gaggenau
Bathroom vanity
Custom designed by ARRCC; manufactured by Svencraft
Shower fittings
Newform & Bossi from Exquisite Bathrooms
Basin
Crystallite Custom Basin
Toilet and bidet
Duravit Starck 3
Ventilation
Daikin
Wallcovering
Marble from WOMAG
Builder
Innes Projects
Roof
Permanent Roofing
Tiling
Granite and marble from WOMAG
Window and door hardware
Dix Aluminium
Lighting
Delta Light & Spazio from Hyper Lighting & Fires
Audiovisual
4WardDesign
Furniture
OKHA
Outdoor furniture
Manutti
Kitchen cabinetry and benchtops
Bulthaup - oak veneer & laminate
Taps
Arwa
Refrigerator
Gaggenau; Liebherr undercounter
Countertop
Granite from WOMAG
Bath
Tueco Paper Freestanding Bath
Taps
Newform
Lighting
Delta from Hyper Lighting & Fires
Accessories
Agape from Lavo Bathrooms
We know the specialists