Contemporary kitchen renovation by Mitsuori Architects with marble and stone surfaces connects to the outdoors

Reinvented kitchen, by architect Matthew Murfett, in warm wood and marble has a large island, integrated appliances and an easy pedestrian flow

Story by: Charles Moxham Photography by: Michael Kai
Cooking meets curating in this design with the architecture, house, interior design, real estate, white, orange
Cooking meets curating in this design with the kitchen to one side and the opposite wall dedicated to the owners art collection. The angled end of the island encourages movement forward, either to the interior of the kitchen or straight ahead to the bifold doors and out-door living area. A square end to the island would have been less inviting. The design is by Misuori Architects.

There are many ways to make a new kitchen an appealing place to spend family time. One key factor is ensuring it is an easy space to enter.

This project, by Mitsuori Architects, reflects the client brief for a kitchen that is central to the daily lives of the family. It had to be a compact, highly functional space that readily engaged the indoor and outdoor living areas at both ends, says principal architect Matthew Murfett.

"We designed the large central island with soft angles that avoided presenting a blunt form to the living areas. Instead, the tapering end encourages a natural flow through the kitchen, with easy access to the back yard.


Understated, yet packed with hidden functionality, this kitchen architecture, home, house, interior design, real estate, orange, white
Understated, yet packed with hidden functionality, this kitchen by Mitsuori Architects welcomes guests and family while providing smooth passage to the rear outdoor living spaces. Wall cabinetry reaches to the ceiling, framing the perimeter work space and adding to the overall sculptural appeal. The simple palette of wood and marble is accentuated against the newly polished existing concrete slab floor.

"The kitchen's minimalist palette consists of a refined Australian hardwood and clean white Calacatta marble. These rich, natural materials are juxtaposed against the existing polished concrete floor that runs through to the outdoors."

The wall cabinets and substantial island are as minimalist in form as the material selection is simple. Balance was also important. The solid, sculptural timber elements on the island match the visual weight of the marble, making the latter look as much like an exotic inlay as a leading surface.

Tucked behind the cabinetry and the island is a high-functioning family work space, complete with a concealed refrigerator, dishwasher, microwave and bins. There are also two pull-out pantries within the joinery wall. The end of the kitchen includes an integrated washing machine, dryer and pull-out ironing station.

"We continued the timber joinery right up to the ceiling to frame the cooking and prep area and the white lacquered wall cabinets and also to hide awkward existing guttering elements," says Murfett.

Discreet ceiling lights, task lighting, a tracked light system for the art wall, and dimmable landscape lighting allow the family to control the ambience of the space.

Sep 25, 2015

Credit list

Architect
Matthew Murfett,
Benchtops
Calacatta marble, Tasmanian oak
Lighting
Masson for Light
Sink, taps
Abey Australia
Ventilation
Schweigen
Waste disposal
Häfele
Cabinetry
Tasmanian oak, 2-pack paint
Splashback
Calacatta marble
Oven, cooktop, dishwasher
Miele
Refrigeration
Fisher & Paykel
Awards
Trends International Design Awards (TIDA) Kitchens – Highly Commended
We know the specialists