Concept design by Diller Scofidio + Renfro

The Centre for Music would turn the Barbican’s inwardly focused campus inside out, providing ample, light-filled public space, a world-class concert hall, and much needed learning and outreach spaces. The Centre would be a beehive of activity both day and night—a place where music of all kinds is made, learned, experienced and shared. 

It would be a place where people want to spend time, even without a concert ticket.

The new Centre would unlock the urban potential of its new site at the southern tip of the Barbican complex by reclaiming the existing roundabout, where the car’s isolating effects are keenly felt. This space surrounding the site would become a pedestrian plaza and a true southern gateway to the City of London Corporation’s emerging Culture Mile. 

The localized intervention ties into the long-term vision for London as a pedestrian friendly city with lively urban spaces distributed throughout. It also stitches together two urban axes: a north-south axis from the South Bank and Tate Modern to St Paul’s Cathedral, the Centre for Music, the Barbican and beyond, with the east-west axis of Culture Mile, served by the new Crossrail transport network.

See more


We know the specialists